Een dagje duiken aan de Geffense plas

06 Aug 2023

Toen de duik gepland werd een paar maanden geleden hadden we niet kunnen dromen dat het boven water bijna net zo nat zou zijn als onder water. Toch waren een vijftal leden die zich daar niets van aangetrokken hebben en op de locatie aanwezig waren.

De Geffense plas lijkt qua locatie wel een beetje op slijk Ewijk: parkeerplaats op niet te ver lopen afstand, een stukje gras met een strandje en langzaam aflopende oever tot je na een aantal meters eindelijk een beetje de diepte in kan.

De begroeiing is divers, met verschillende vissen en vooral ook veel hoogte en bodem verschillen. De waterpest van 3-4 m hoog gaf, als, je daar langs op zwom, een beetje een surrealistisch beeld, het leken bijna doorkijkjes en paden in een enorm dennenbos.

Het zicht was goed tussen de 5 en de 10 m. Het water was bij tijd en wijle wat troebel met name In de thermocline wat ook weer hele aparte beelden onder water gaf. Groenwitte wolken in een donkere lucht leek het.

We hebben grote scholen Baarsjes in alle maten aangetroffen, scholen met voorntjes, een paar keer een kleine snoek en 1 keer een wat grotere. Een enkele kreeft schoot af en toe in beeld.

Na een duikje van 75 minuten hebben we ons weer aangekleed en een heerlijk frietje gegeten, zo hebben we de middagomzet van de cafetaria waarschijnlijk gered, want verder was er geen mens te bekennen die met dit weer buiten was. We waren het er unaniem over eens dat dit de lekkerste friet was die we in jaren hebben gegeten: hulde aan de cafetaria van de Geffense plas.

De locatie is zeker waard om nog een keer ontdekt te worden, hopelijk dat we dan de waterpestvelden kunnen bewonderen met wat zonnestralen er doorheen.

 

<< Dagje bootduiken op de Vinkeveense plassenZeeland 2023 >>