Lustrumfeest: Krokodillen in Zeeland

12 Sep 2021

“Je moet er even op wachten maar dan heb je ook wat!“ Een uitdrukking die vaak gebruikt wordt om iets goeds aan te geven.  Dat even wachten slaat op de uitgestelde jubileumviering van het 60 jarig bestaan van Merou. Exact een jaar om precies te zijn.  12 september 1960 werd duikteam Merou opgericht en dus bestonden we 12 september 2020 maar liefst 6 decennia. De geplande viering kon toen niet door gaan vanwege Corona dus eigenlijk hebben we het 61 jarig bestaan gevierd. Gelukkig deed dat geen enkele afbreuk aan het heerlijk weekendje duiken en vieren.

Op vrijdag 10 september reden Jolanda en ik (Cees) het vertrouwde Bruinisse, waar we jarenlang te gast waren, voorbij om even te moeten zoeken naar de voor ons nieuwe locatie in Ellemeet. Eenmaal gearriveerd op “De Klaverweide” zagen we een voor ons doen luxe locatie met een paar mooie zalen en zelfs een eigen barretje erbij. Dat barretje lieten we nog even voor wat het was want na het avondeten stond de eerste duik gepland. Alcohol en duiken gaan niet samen. Iets na 20.00 uur gingen de duiklampen aan om te genieten van het onderwaterleven in de Grevelingen bij het Frans Kok rif. Majestueuze kreeften, hardwerkende krabben maar vooral schitterende kwalletjes die met discolichtjes bezaaid oplichten en dansen in het schijnsel van je lamp. Een genot om te zien. Terug op “De Klaverweide” was de bar inmiddels in gebruik genomen door de achtergebleven leden die niet aan de nachtduik deelnamen. Het werden nog een paar gezellige uurtjes.

Zaterdag normaal naast een Grevelingenduik ook een getijdenwaterduik in de Oosterschelde. Maar rekening houdende met een aantal nieuwe leden met nog wat minder ervaring deze keer twee duiken in de Grevelingen. Het duikplezier was er niet minder om. Hoe mooi het duiken in het zoete water van Bronsbergen en Slijk Ewijk ook is, een keer ander onderwaterleven in het zilte nat is ook kikken. Heerlijk ontspannen rondzweven in onderwaterwonderland en dan ook nog met de wetenschap dat we de zaterdag altijd traditioneel heerlijk afsluiten met inzet van Frans. Nee, niet Frans Kok van het rif, maar Frans “de Kok” van Merou, onze penningmeester. Een heerlijke BBQ met salades en heel knap hoe hij ook het groeiende aantal vegetariërs plantaardig weet te verwennen.

Zondag 12 september, de grote dag! Enkele de organisatie wist wat er ging gebeuren. Wat wij, simpele leden, slechts wisten was dat we ons moesten melden bij de Oesterdam waar we zouden starten met koffie/thee met wat lekkers. Wij hadden een heerlijke Zeeuwse Bolus en de koffie op en werden opgesplitst in vier groepen passende bij vier activiteiten in roulerende vorm.

  1. Met je eigen ploegje van palen, holle vaten en wat touw een zeewaardig vlot bouwen, te water laten en droog weer aan wal terugkeren. Ik mag wel zeggen dat onze ploeg dat uitstekend deed! Onder het zingen van stoere zeemansliederen bedienden we de roeispanen en voeren triomfantelijk langs het terras waar een andere ploeg van Merou bewonderende blikken onze kant op wierp. 😊
  2. Op het terras genieten van een drankje was namelijk ook een activiteit.
  3. Wie ontsnapt het snelste uit de escaperoom? Puzzels, denkwerk, redeneren, samen werken, kennis, etc. Van alles moest worden ingezet. En de winnaar is….. Al moet ik eerlijk toegeven dat mijn bijdrage daarin bescheiden was, wij hadden Dave in de ploeg.
  4. In tweetallen met een kano het water op richting een prachtig oeverbos waar door smalle kreekjes mooie natuur te bewonderen was. Net als bij duiken laat ik dan al snel mijn fantasie de vrije loop. Bij het duiken in Slijk Ewijk wordt in mijn ogen een boven een dode boomstam die op de bodem ligt voorbij trekkende school baarsjes al snel een school rifbaarsjes boven een fraai koraalrif. De snoek achter de boomstam verandert in een wreed lachende barracuda die zin heeft in zo’n rifbaarsje!

Zo ook in de kano. De drijvende afsluitbalken die aangaven dat je een kreekje niet in mocht varen veranderden in krokodillen die, zoals we allemaal weten, in Zeeland regelmatig gezien worden! Als je de fantasie van het kind in je levend houdt zie je veel meer van de wereld.

Het moge duidelijk zijn: We kijken terug op een zeer geslaagd Zeelandjubileumweekend.

 


 

<< Een dagje duiken in ZeelandOngevallen simulatie 2022 >>