Profiteren van je lidmaatschap bij Duikteam Merou

Opleidingsmogelijkheden en training

Een opleiding is belangrijk om de duiksport met veel plezier en veilig te kunnen beoefenen. De opleidingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de hoofdtrainer. Binnen Merou is een team van instructeurs actief. Dit zijn ervaren duikers met een NOB-instructeursopleiding. De opleiding voor het 1-sters brevet start meestal in januari/februari. Zij bestaat uit drie delen: een zwembadopleiding, een theorieopleiding en een buitenwateropleiding. De zwembadopleiding vindt plaats tijdens de wekelijkse trainingsavond op maandag in een periode van ongeveer 2 maanden. De theorielessen omvatten ongeveer 5 avonden. Vanaf eind maart tot ongeveer half oktober vinden de buitenwateropleidingen plaats. We gaan dan op zondagmorgen naar plassen in de omgeving van Arnhem. Meestal ben je in juni in het bezit van het 1-sters duikbrevet, op tijd voor de dan komende zomervakantie.

Om tot de opleiding toegelaten te worden, moet je over een redelijke (zwem)conditie beschikken. Je hoeft beslist geen topsporter te zijn maar 2 of 3 baantjes achter elkaar in een 25-meterbad mogen geen bezwaar zijn. Lukt je dit niet dan doe je er verstandig aan eerst (elders) aan je (zwem)conditie te werken.

Van september t/m mei is er op maandagavond van 21.00 tot 22.00 uur training in het zwembad de Grote Koppel (naast de Rijnhal in Arnhem-zuid). In de periode maart - oktober zijn we op zondagochtend buiten aan de plas te vinden, voor de gezelligheid en/of vanwege de opleidingen. In de zomermaanden (juli/augustus) vervallen de trainingsavonden in de Grote Koppel en plannen we buitenduiken.

Brevetten

Er zijn bij de NOB vier duikbrevetten en 17 specialisaties. Na het behalen van het 1-ster brevet mag je samen met een andere gebrevetteerde duiker op de meeste plaatsen duiken tot een diepte van maximaal 20 meter. Heb je voldoende ervaring, dan kun je aan de opleidingen voor het 2-ster of 3-ster brevet meedoen. Na het behalen van een brevet kun je ook meedoen met opleidingen voor specifieke vaardigheden (specialisaties). Bij Merou kun je opleidingen volgen over onderwaterbiologie, technieken voor onderwater-oriƫntatie, zoeken en bergen, duiken met nitrox, driftduiken (duiken waarbij je je op de stroom laat meedrijven) en decompressieduiken. Verder besteden wij aandacht aan jouw veiligheid met workshops over reanimatie, gebruik van de zuurstofkoffer en de jaarlijkse ongevallensimulatie.

Het 4-sters brevet kun je aanvragen als je 3-sters duiker bent, 250 duiken in je logboek hebt staan en minstens 6 specialisaties gevolgd.

Het lidmaatschap is mogelijk voor mensen vanaf 16 jaar en het behalen van tenminste het 1-ster brevet is verplicht. Zolang je dit brevet niet hebt, ben je aspirant-lid. Heb je na anderhalf jaar het 1-sters brevet niet behaald dan kun je (uitzonderlijke omstandigheden daargelaten) helaas geen lid worden.

Evenementen

Zoals eerder gezegd wordt er bij Merou heel wat georganiseerd door de evenementencommissie. De meeste (maar niet alle) activiteiten hebben iets met duiken te maken. Alle evenementen worden ruim tevoren op de website aangekondigd. Te denken valt aan een duikweekend of -dag in Zeeland, duikreizen naar het buitenland, wrakduiken op de Noordzee, familieochtend/middag met duik en bbq etc...

Duiklocaties

De plaatsen waar we meestal duiken liggen allemaal in de omgeving van Arnhem. Je moet over een auto beschikken om hier (met je duikspullen) te kunnen komen. Ook gaan we enkele malen per jaar naar Zeeland. Daar wordt gedoken in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De buitenlandse reizen hebben ons de afgelopen jaren gevoerd naar de Rode Zee (Egypte, Israël), Middellandse Zee (Frankrijk, Spanje, Malta), Caribisch gebied (Ned. Antillen, Honduras, Tobago), Indische Oceaan (Maladiven, Indonesië, Filippijnen, Maleisië) en Atlantische Oceaan (Canarische eilandengroep, Madeira).